De invloed van Hans Lipperhey in de geschiedenis

D

U heeft waarschijnlijk nog nooit van deze man gehoord. Maar deze man is verantwoordelijk voor de ontdekkingen die later zijn gedaan door Christiaan Huygens en Isaac Newton. Vreemd toch dat u deze man niet kent?

Laten we beginnen; Hans Lipperhey is de uitvinder van de verrekijker. Op 25 september in het jaar 1608 toont hij zijn model van “het verre zien” aan de Staten van Zeeland. Later in het jaar in oktober mag hij het presenteren bij de Staten Generaal in Den Haag, in het bijzijn van het leger en prins Maurits. Zijn doel, het krijgen van een octrooi.

Tijdens zijn presentatie van “het verre zien” laat hij de mannen vanuit de Staten Generaal de tijd aflezen op de kerktoren in Delft. Iedereen is enthousiast, het leger besluit zelfs vijf verrekijkers bij Lipperhey te bestellen voor 100 gulden per stuk. Niks staat het octrooi meer in de weg. Helaas loopt het anders, zijn buurman besluit samen te werken met een brillenmaker uit Alkmaar. Deze twee maken een eigen verrekijker, maar dan voor minder geld. Hierdoor is het voor het leger en de Staten Generaal niet meer aantrekkelijk om het octrooi aan Lipperhey toe te wijzen.

Ruim 410 jaar later is het principe van de verrekijker van Lipperhey nog hetzelfde gebleven. Door twee sterke convexe lenzen op de juiste afstand van elkaar te zetten creëer je een vergroting van voorwerpen verderop. Het enige nadeel, het beeld staat op zijn kop. Hiervoor worden prisma’s gebruikt om alsnog de afbeelding rechtop te krijgen.